Groeien in je rol

Net als acteurs kunnen leidinggevenden groeien in hun rol.  Dat heeft de grootste kans in een gunstige omgeving, waarin er mogelijkheden liggen om die rol op te pakken. Verder is het aan de leidinggevende om het gedrag te vertonen dat bij die rol past.

Dat kan al wat ingewikkelder worden omdat het  contextgebonden is of je directief, coachend dan wel samenwerkend leidinggeeft. Dit en nog meer zijn belangrijke vaardigheden die bij die rol van leidinggevende horen en dat is soms zoeken.

Vooral omdat wat je aan capaciteiten laat zien aan je overtuigingen als leidinggevende gelinkt is: vind je bijvoorbeeld dat je in je rol je team zovsieraadeel mogelijk op hoofdlijnen aan moet sturen? Of ben jij ervan overtuigd dat je er altijd bovenop moet zitten?

Wat vind jij belangrijke waarden in je rol als leidinggevende? Heb je daar al eens over nagedacht: mogen teamleden van jou groeien, moeten ze alles al kunnen, of zie jij jezelf als leidinggevende die mag genieten van wat je van je team kunt leren?

En dan kom je terecht bij de vraag wie jij bent als leidinggevende. Welk stuk van jou zit in je rol, of ben je je rol? Deze vraag aan jezelf stellen –het gaat hier natuurlijk om reflectie- helpt je als leidinggevende bij je leiderschapsontwikkeling, en brengt je blinde vlekken aan de oppervlakte. En dat kan je niet vaak genoeg doen.
Je kunt leren met coaching hoe je die rollen toepast en je eigen blinde vlekken aanpakt. Kijk hiervoor eens op mijn blogsite en maak gebruik van het coachingsaanbod dat ik je daar doe.

~~~~~

#blinde-vlekken, #gedrag, #leiderschap, #proefcoaching, #rollen, #vaardigheden