Oortjes

Iedereen heeft ze tegenwoordig, ‘oortjes’ om naar muziek op je iPhone te luisteren. Vooral op straat en in het verkeer. Laatst had ik de vreemde ervaring dat ik tot twee keer achter elkaar toe aan iemand de weg vroeg. Ze reageerden niet en liepen gewoon door. Eerst was ik verbaasd over hun onsympathieke gedrag. Totdat ik zag dat ze oortjes in hadden.

Ik snap het best en heb het ook wel eens gedaan, muziek in mijn oren, op de fiets naar de stad. Het voelde ongemakkelijk, ik was afgeleid van de wereld om me heen terwijl ik van alles zag.IMG_5346

Ik vergelijk het met ingewikkelde taken die je moet doen op je werk, een stuk lezen, reageren op een vraag, of een gesprek voeren met een collega. Uit divers onderzoek blijkt dat mensen geen twee taken tegelijk en goed kunnen doen, het een gaat ten koste van het ander. We denken vaak dat we dat allemaal tegelijk kunnen, maar wat we eigenlijk doen is het achter elkaar doen, desnoods met kleine korte stops. Wat gebeurt er als je een gesprek voert met een collega en je smartphone piept, er komt een sms’je binnen? Je hoort de piep, je wordt geprikkeld en moet iets doen, het negeren, stiekem toch kijken of ongegeneerd je sms lezen. Wat je kiest maakt niet meer uit, het gesprek met je collega heeft je concentratie niet meer.

Naar muziek luisteren lijkt passiever dan het is; onbewust snoept het van onze concentratie die we hard nodig hebben om andere, niet-geautomatiseerde dingen goed te doen. Zoals het gewaar zijn van je omgeving en het kunnen anticiperen op onvoorziene gebeurtenissen. Ik pleit er niet voor om zo strak als een veer door het leven te stappen. Concentratie is echter nodig om goed te doen wat we dagelijks moeten doen.

Onderzoek over multitasking/ serial tasking: zie ook Niels Taatgen aan de RUG, Niels Taatgen en Jelmer Borst.

uitzicht

Amalia Deekman, coach/trainer ATenD

Nieuwsgierig geworden naar coaching door ATenD? Neem vrijblijvend contact op met Amalia Deekman via het contactformulier, twitter of linkedin.

#communiceren, #concentratie, #gesprek, #luisteren, #multitasken, #oortjes