Organisatiepolitiek

Zoals we in Nederland jaarlijks Prinsjesdag op de derde dinsdag van september hebben, zo hebben veel organisaties ook een jaarlijkse begrotings- en planningscyclus aan het eind van het jaar. Daar komt aardig wat organisatiepolitiek bij kijken. Wat is belangrijk voor mensen in organisaties? Werk doen dat ertoe doet. Op welk niveau dat ook is, kenniswerk, operationeel of uitvoerend werk: als je het op de vrouw af vraagt zitten de meeste mensen niet op dubbele agenda’s te wachten.
Toch is het verstandig rekening ermee te houden dat je niet altijd al je kaarten wilt laten zien; en dat een ander dat ook niet doet. Hoe zorg je er dan voor om wel te blijven doen wat je zegt en zeggen wat je doet? Is enerzijds ‘onderhandelen’ en anderzijds ‘open kaart spelen’ wel mogelijk?
Voor een deel wel;  het hangt van jouw competenties af hoe je beide vaardigheden in balans hebt en houdt. Want hoe belangrijk transparant gedrag is voor het krijgen en wekken van vertrouwen in organisaties, er komt een moment dat zelfs de meest integere manager aan organisatiepolitiek moet doen.spin in het web
Hoe overleef je dat en blijf je toch trouw aan je principes? Ik heb daar wel wat tips voor:

  • Een manager die visie toont, doorkijkjes geeft waar hij of zij naartoe wil en vooral als eerste stap gaat onthullen, creëert persoonlijke onderhandelingsruimte voor momenten wanneer hij dat nodig heeft;
  • daarnaast helpt het wanneer managers hun mensen ruimte en de credits geven die ze verdienen, dus vertrouwen durven geven op basis van wat je wilt dat er gaat gebeuren, niet (alleen) op basis van het verleden. Je weet dat in het verleden behaalde successen namelijk geen garantie bieden voor de toekomstige….
  • En misschien wel de meest pittige voor veel managers: heb het lef om feedback van je medewerkers te vragen op je leidinggevende kwaliteiten, want zij kunnen het namelijk weten.

Medewerkers die voor eenzelfde dilemma van onthullen en verbergen staan geef ik mee:

  • onthul jezelf via je vaardigheden en competenties. Dat is nog altijd beter dan alleen woorden gebruiken.
  • En als je die woorden dan gebruikt, zet ze zo snel mogelijk om in daden.
  • En ook voor medewerkers een pittige: wees proactief in het vragen van feedback aan je leidinggevende, maar vooral aan de mensen met wie je dagelijks werkt. Let er wel op dat je sterk overkomt en weet waar je feedback op vraagt.

En hoe voorkom je organisatiepolitiek in deze onderhandelingsgesprekken? Doe deze check:

  • praat met je collega’s en leidinggevende (en niet over hen);
  • wees duidelijk in het aangeven van je grenzen (met de nodige flexibiliteit);
  • spreek mensen aan op gedrag (en niet op wie ze zijn);
  • geef ook die vreemde eend in de bijt de kans om te laten zien wat hij of zij kan (stel je oordelen uit, of beter: af).

Dit vraagt wel wat oefening en bewustzijn bij jezelf, juist in drukke tijden. Maar zie het als een investering in duurzame verbanden. Daar heb je uiteindelijk profijt van.

Nieuwsgierig geworden naar coaching door ATenD? Neem vrijblijvend contact op met Amalia Deekman via het contactformulier, twitter of linkedin.

#competenties, #feedback, #flexibiliteit, #leidinggevende-kwaliteiten, #organisatiepoltiek, #proactief, #vaardigheden, #vertrouwen, #visie