Angstig leiderschap

Wat een tegenstelling: angst en leiderschap. Of toch niet? 

Angstig leiderschap

‘Leiders kennen geen angst’, is wat we graag willen denken. Ze handelen vanuit een intrinsiek aanwezige dapperheid, iedere dag weer nemen ze beslissingen die vertrouwen inboezemen, puur en alleen door hun aura van feilloos weten wat goed voor hun mensen is.
Ken je deze types? Ik moet ze nog tegenkomen. Of liever niet, het lijken me nogal onmogelijke lieden met wie niet te communiceren valt. Ze weten namelijk wat goed voor je is. En daarbij laten ze niet zien wie ze zelf zijn. Wat houden ze verborgen over zichzelf?

Mensen die een leidinggevende positie hebben en zich gedragen zoals hiervoor beschreven, kun je geen leiders noemen. Niet met de omschrijving die ik hanteer en die je wel vaker tegenkomt als het over leiderschap gaat. Dat zijn mensen die hun kracht weten te combineren met hun zwakke kanten. Dat zijn mensen die de angst kennen en ervoor gaan staan; die hun vermeende feilloosheid meteen ter discussie durven stellen en die van anderen ook. Ze kunnen stevige beslissingen nemen en luisteren naar de kritiek daarop zonder zich meteen te verdedigen. En ze kunnen er zonodig op terugkomen. Deze leidinggevenden zijn echte mensen die ik ontmoet in mijn leiderschapstrainingen. Mensen die durven twijfelen en desondanks ergens voor staan.

Voor een groot deel kun je dit gedrag ontwikkelen bij jezelf. Begin bijvoorbeeld eens bij de angst erkennen die komt kijken bij grote verantwoordelijkheden en navenante beslissingen.

Nieuwsgierig geworden naar coaching door ATenD? Neem vrijblijvend contact op met Amalia Deekman via het contactformulier, twitter of linkedin.

~~~~~

#angst, #leiderschap, #leidinggevenden