Figuurzagen

Wie ooit of nog steeds van knutselen houdt, is vast eens een keer met figuurzagen begonnen. Misschien op school waar je met kleine en wendbare zaagjes eerst door karton en later door echt hout hebt leren zagen. En wellicht herinner je je nog de sensatie van je eerste zelfgemaakte puzzel of trekpop.
Mij is het bijna nooit gelukt om de bochten precies volgens het vooraf getekende patroon te volgen met de zaag. Ik schoot uit, ging te ver of te kort door de bocht. Of ik hield de zaag niet recht genoeg waardoor het plankje aan de buitenkant paste, maar van binnen klemde. Een kunst apart waar veel oefening voor nodig is en dan nog grote kans op imperfectie, toch?

Leidinggeven is net figuurzagen. Je gaat volgens een uitgestippeld pad op weg en volgt de lijnen precies. Maar daar waar het moeilijk wordt en het pad grillig, vlieg je gemakkelijk uit de bocht. Je hoofd wil iets anders dan je handen op dat moment kunnen. En net als je denkt het kunstje te kunnen, breekt het zaagje of ontstaat er een onverwachte splinter in het hout.

Mensen zijn geen stukjes hout en repareer je niet zo gemakkelijk. Daarom is zorg vooraf besteden aan de vorm van je leiderschap een vereiste die veel vraagt van leidinggeven. Door er elke dag weer op te reflecteren kun je splinters en andere onregelmatigheden in je leiderschap ‘bijvijlen’. En hoe zorgvuldiger je dit doet, hoe prachtiger het eindresultaat.

Nieuwsgierig geworden naar coaching door ATenD? Neem vrijblijvend contact op met Amalia Deekman via het contactformulier, twitter of linkedin.

#bijvijlen, #hierarchie, #leiderschap, #reflectie, #zelfsturing