Kind/oudergedrag

DSC_0371

Uit de Transactionele analyse (TA)  komen verschillende begrippen en gedragsanalyses voort. Een daarvan is dat van het kind, de volwassene en de ouder.

Als volwassenen ‘doen’ we alledrie gedragingen, die we in ons leven ooit hebben gekend: zowel het speelse als gehoorzame kind als de waarschuwende en beschermende ouder. Je maakt grapjes tijdens een vergadering als de spanning te snijden is. Of je gedraagt je wat onderdanig als iemand zich directief opstelt. Misschien herken je ook dat je een collega ongevraagd in bescherming neemt, moederlijk/vaderlijk toespreekt of met een spreekwoordelijke opgeheven vinger adviezen geeft.

Wanneer je deze rollen herkent bij jezelf in het moment ben je al een stap dichter bij het krijgen van regie over je gedrag. Als je in staat bent om zonder oordeel naar je gedrag te kijken, dan weet je ook vaak in welke contexten bepaald gedrag wel of niet handig is. Onderzoek deze gedragingen bij jezelf en kijk wanneer je vooral de redelijke en rationele volwassen positie inneemt en wanneer je een spelend of tegendraads kind mag zijn bijvoorbeeld. Kijk ook of je doorhebt wanneer je in een ouderrol schiet. Wat kom je te weten en hoe kan je dat inzetten in je communicatie?

Nieuwsgierig geworden naar coaching door ATenD? Neem vrijblijvend contact op met Amalia Deekman via het contactformulier, twitter of linkedin.

#persoonlijke-effectiviteit, #communicatie, #patroon, #spel, #ta