Is het helder?

DSC_0371

Een duidelijke en heldere opdracht geven is gemakkelijk, toch? Maar heb je je weleens afgevraagd hoe helder jij bent in het aangeven wat er moet gebeuren? Zijn jouw boodschappen wel zo helder als jij denkt, of denk je dat je medewerkers vooral telepathisch onderlegd zijn en “wel begrijpen wat je bedoelt?”

Het bezigen van precieze taal is nog niet zo eenvoudig, vooral als je eigenlijk wilt dat het exact zo gebeurt als jij het hebt bedacht. Een opdracht als :”maak elke dag aan het eind je prullenbak leeg” is zo klaar als een klontje. Daar is ook maar een manier voor en het resultaat is een lege prullenbak, niets anders.
Het wordt ingewikkelder bij een wat abstractere opdracht: “Ik wil dat je een oplossing bedenkt voor het afval in het pand.” Wat voor oplossing, voor welk afval? Chemisch? papier?
En wat als de oplossing een totaal andere is dan jij voor ogen had? Is het dan nog ‘goed’? Deze opdracht vraagt een open geest van de opdrachtgever.

Overdenk deze zomer eens hoe helder jij communiceert, ook als het om abstracte en complexe vraagstukken gaat.

Nieuwsgierig geworden naar coaching door ATenD? Neem vrijblijvend contact op met Amalia Deekman via het contactformulier, twitter of linkedin.

#persoonlijke-effectiviteit, #communicatie, #leiderschap, #leren