Luisteren en horen

DSC_0371

Wat betekent het verschil tussen iets horen en luisteren naar voor jou? Ben je je ervan bewust waar dat voor jou een rol speelt? Als je iets hebt gehoord, heb je er dan ook naar geluisterd? En andersom? Als je goed luistert, kun je vaak subtiele verschillen en variatie horen. En als je iets hebt gehoord, weet je vaak nog niet wat het betekent. Ik hoor al een hele tijd vogels zingen, maar nu ik bewust ga luisteren kan ik meer structuur, ritme en de variatie horen.
In werksituaties hoor je vaak van alles waar je niet naar wilt of hoeft te luisteren. Maar daar is het wel van belang om bewust te luisteren wanneer het ertoe doet en dat ook kenbaar te maken: want als je leidinggevende bent en in gesprek met je collega, dan is luisteren een cruciale competentie die je niet zomaar kunt verwaarlozen.
Hoe maak je duidelijk dat je wel (of niet) hebt geluisterd?

Een oefening voor jezelf is stoppen met alles te horen en te beginnen met bewust te luisteren (en er vervolgens actief mee aan de slag gaan).

Nieuwsgierig geworden naar coaching door ATenD? Neem vrijblijvend contact op met Amalia Deekman via het contactformulier, twitter of linkedin.

#persoonlijke-effectiviteit, #leiderschap, #leren, #luisteren